ΜΠΑΡΑ

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Πρόβα πολέμου: Πρωτοφανής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο

Πρόβα πολέμου: Πρωτοφανής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο

Πρόωρες εκλογές Τουρκία | τουρκικές προκλήσεις: Πρόβα πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας - Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στη Χιο - Οι Τούρκοι μετακινούν στρατό - «Εκρηκτικό» κλίμα πυροδοτεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία - «Χέρι - χέρι» με τους «Γκρίζους Λύκους» του Μπαχτσελί ο «Σουλτάνος» - Σε επιφυλακή το Μαξίμου - Τα δύο σενάρια για την Ελλάδα
Η Τουρκία μετακινεί μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από την Χίο. Η κινητικότητα που παρατηρείται για την αποβατική άσκηση «Efes 2018», όπως όλα δείχνουν είναι πρωτοφανής, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους επιτελείς του Πενταγώνου, οι οποίοι δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να επιχειρήσουν απόβαση σε κάποιο ελληνικό νησί της περιοχής. Οι ημέρες είναι πονηρές και δύσκολες.

Η ημερομηνία επίσης διεξαγωγής της άσκησης γίνεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Μεταξύ 30 Απριλίου και 10 Μαϊου, ενώ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να πάει σε εκλογές και όπως αναμένεται η πολεμική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας θα αυξηθεί και ίσως να μην περιοριστεί στα λόγια.
Όπως γράφει το pentapostagma.gr ισχυρές δυνάμεις της 19ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα το Έντρεμιτ και της φρουράς της Μπεργκάμα που θα συμμετάσχουν στην διακλαδική άσκηση με πραγματικά πυρά «Efes 2018» η οποία θα διεξαχθεί στην Περιοχή της Σμύρνης αναχώρησαν ήδη προς την περιοχή του Κόλπου της άσκησης.
t1
Μέχρι την ημέρα που θα ξεκινήσει η άσκηση θα γίνεται η εκπαίδευση των Μονάδων μαζί με τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος.
Τις τελευταίες ώρες επίσης ισχυρές τουρκικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια και κοντά στα Ίμια, και παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ), ενώ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια οργανωμένη κίνησή τους προς το Αιγαίο.
Όπως έχει καταγραφεί και από τον φακό του παρατηρητή Aegean Hawk, τα τελευταία 24ωρα από το στενό της Χίου έχουν περάσει περισσότερα από δέκα αρματαγωγά, μεταξύ αυτών ένα της νεότευκτης κλάσης «Bayraktar», αποβατικά σκάφη διαφόρων κλάσεων, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

H Άγκυρα έχει δεσμεύσει ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ στο χρονικό διάστημα από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου για την πραγματοποίηση της άσκησης, η οποία αν και προγραμματισμένη εντούτοις σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον αποκτά σίγουρα άλλες διαστάσεις.
Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.
Έρχεται καυτό δίμηνο μέχρι τις εκλογές - Τι φοβάται η Ελλάδα; 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε την Τετάρτη (18/04) να «στήσει» πρόωρες κάλπες στην Τουρκία, 16 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Μιλώντας από την Άγκυρα, έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντηση μόλις μισής ώρας που είχε με τον ηγέτη των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο 64χρονος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 24 Ιουνίουενώ η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης (σ.σ. έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016), και όχι τον Νοέμβριο του 2019, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. 
Καθόλου τυχαία, καθώς μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει εμπρηστική ανακοίνωση στην οποία χαρακτήριζε τα Ίμια τουρκικά, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ που τολμάει να υπερασπίζεται την Ελλάδα. 
Δείτε το βίντεο:

Σε πλήρη ετοιμότητα το Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια στιγμή, σε επαγρύπνιση βρίσκεται η Αθήνα μετά την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. 
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Αθήνα εκτιμά πως καταγράφεται ποιοτική αλλαγή ως προς την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, η οποία, ενδεικτικά, συνεπάγεται την παράκαμψη της πάγιας θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την ταυτόχρονη διακήρυξη νησιών που βρίσκονται εντός της ελληνικής Επικράτειας ως τουρκική κτήση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή «παραληρηματική» ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Τα δύο σενάρια 

Στην παρούσα χρονική στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει δύο σενάρια: το καλό και το κακό.
Το καλό σενάριο υποστηρίζει πως λέει πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν.
Ωστόσο, υπάρχει και το κακό σενάριο, βάσει του οποίου η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει στο εξής αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες στη συνέχεια, μέσω των διμερών επικοινωνιών, θα οδηγούνται στην προσωρινή αποκλιμάκωση, όπως είχε γίνει με την πτώση του Mirage και την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ - Τσίπρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου